Vem fan är Jante ?

Idag på vägen hem så började jag lyssna på en ljudbok som handlar om Jante (Du och din Jante – Reseguide i Janteland) och som vanligt började ett blogginlägg ta fart i huvudet i takt med att uppläsaren läste sina meningar i boken (ni anar inte hur många jag gör per dag i huvudet som aldrig kommer ner på pränt).

Allt det där som jante står för och alla de där jävla skitlagarna (ursäkta) som står i jantelagen är meningar som jag mer eller mindre starkt hör inuti mitt huvud varje dag. Det som slog mig när uppläsaren läste upp de där lagarna var att jag knappt kan minnas en endaste gång som jag hört en person sagt det till mig i verkligheten. Inte ordagrant i alla fall, men så är hjärnan där och tolkar in och meningen får exakt samma betydelse inuti mitt huvud.

Vem fan är Jante?

Den första Jante jag möter på morgonen är den där tanken som säger att jag inte behöver gå upp. Speciellt inte om jag på kvällen innan andats en tanke om att ta mig ut på en morgontur i joggingskorna.

Nej, men vad skulle en liten joggingtur göra för skillnad? Du hade ju ändå bara tänkt springa den korta rundan, den kommer ju inte ge någonting. Och du bara försöker vara en sån där morgonpigg jävel, känner du inte hur trött du är egentligen? Sen vet jag ju att du skulle kunna möta någon i skogen på turen och DET vore ju hur läskigt som helst, det vet jag att du tycker. Seså! Stäng nu av väckarklockan och sov vidare en liten stund, tro inte att du kan bli en sån där löpare som skuttar upp ur sängen!”

Men fuck off Jante! Vet du vad? Varendaste liten gång som jag gett mig ut på en morgontur i joggingskorna så har jag älskat det! Och det har känts så otroligt bra efteråt, så sluta upp med din negativa påverkan. JAG SÄGER HEJDÅ!

Men skoja inte, vem faan är Jante?

Den andra Jante jag möter är en stund efter jag ätit frukost och suttit och jobbat en stund vid datorn. Jobbat lite med bloggen, surfat runt lite på andra bloggar och det börjar bli dags för ett skifte i arbetsuppgifterna. Kanske städa lite, fixa någonting i trädgården eller kanske åka och jobba på mitt andra jobb.

Har du inte suttit lite väl länge vid datorn nu? Tror du att du ska lyckas med ditt företag genom att sitta och glo på en dator hela tiden? Vem skulle läsa och bry sig om det du skriver? Och vem skulle kunna tro att du kan någonting om träning och terapi? Eftersom du redan suttit så länge så kan du väl lika gärna sitta kvar och stirra på skärmen och låta hela dagen gå till spillo också.

Hörrö du Jante! Sa inte jag hejdå till dig alldeles nyss? Vet du om hur mycket trevliga kommentarer och uppskattning jag får för arbetet som jag lägger ner på bloggen? Och hur mycket den har växt bara nu under sommaren? Men sådana trevligheter och positiva förändringar har väl inte du någon aning om? Just det! HÅLL KÄFTEN NU!!

Ta reda på vem din Jante är!

Och såhär fortsätter det, mer eller mindre, starkare eller svagare, allt beroende på hur stadigt jag själv står i vardagen just för tillfället. Mitt tips till att försöka styra bort från jantelagen är faktiskt att bara bli medveten om att tankarna finns där. Notera, bli medveten och förstå att dessa tankar väldigt sällan är sanna. Kanske är det vissa personer som gör din Jante-röst inom dig starkare? Kanske är det vissa platser eller situationer där din jante blir starkare?

Nästa tips är att börja skriva ner den här medvetenheten för att ännu tydligare se mönster kring när din jante dyker upp och när dyker den inte upp? När känner du dig stark, glad och säker på din sak? Viktigt här tycker jag också är att inte börja slå på sig själv när jantetankarna kommer. Acceptera dem istället, notera och gör dig själv medveten om att de finns där och som sagt, det är inte sanna tankar.

Avslutningsvis vill jag säga som Nellie gjorde i gårdagens gästinlägg, om det är svårt att kartlägga tankarna på egen hand, ta hjälp av en terapeut eller liknande. Som Nellie också skrev igår, det viktigaste är att känna förtroende för den du pratar med. Om inte, välj en annan!

lyssna-inte-på-jante

Vackert spindelnät som fångat morgondaggen. Sådana här godsaker som en missar om en lyssnar på jante på morgonen!

Vad är dina tankar om jante? Vill du dela med dig?

 

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar