Categories:

Planera pauser från datorn

Planera pauser från datorn

Tar du din kaffe vid datorn eller unnar du dig en riktigt paus? Bild: Pixabay

När jag sätter mig ner vid datorn och jobbar så kan jag bli nästintill manisk. Jag tror att jag sitter och har flow, men märker sällan när flow övergår till att bli något maniskt och destruktivt.

Jag tänker inte alls på hur länge jag ska sitta när jag väl sätter mig och tänker inte heller på hur länge jag har suttit utan matar bara på. Ibland går det bra, men allt som oftast kan jag bli på riktigt dåligt humör efter en stund. Någonting kanske inte funkar som jag vill eller jag vill skapa någonting som jag inte har inspiration till. Ändå sitter jag kvar.

Till detta beteende går det både onödig energi och tid. Jag blir irriterad och jag gör egentligen inte så stor nytta. Ibland kan jag till och med sluta med det jag gör och fastna i något väldigt onödigt på tex Facebook istället.

Igår blev jag inspirerad av @annakristinalindh som lade upp en danspaus-video på Insta Stories. När jag berättade om min maniska sida kring mitt datorsittande för henne så tipsade hon om ett program som påminner henne om att ta rast.

frigörande-dans

Att dansa några minuter kan vara en fantastiskt bra paus från datorsittandet!

Idag har jag skaffat mig ett sådant program och har programmerat det till att jag jobbar 45 minuter och sedan tar jag 15 minuter rast. Jag märkte vilken bra grej det är nu redan under första passet som jag nyss avklarat. Tidsbegränsningen gör att jag blir mer medveten om min tid, att nu har jag denna tid på mig att göra någonting och jag blir lite mer effektiv med min tid. Samtidigt som pausen jag nyss tog fick mig att fräscha upp mitt sinne och möjlighet att röra på kroppen.

Pausen gjorde att jag fick lite distans, kunde lyfta mig själv från det jag höll på att bli frustrerad på och jag fick även inspiration till att skriva det här blogginlägg.

planera-pauser

Även om du inte kan dansa i din paus så kan det vara skönt att bara röra lite på sig och sträcka upp armarna lite! Bild: Pixabay

Jag ska definitivt bli bättre på att unna mig själv regelbundna pauser när jag sätter mig för att jobba vid datorn. Det kommer jag tjäna på i längden, både energimässigt och effektivitetsmässigt!

Hur gör du? Är du medveten om tiden framför datorn och planerar du dina pauser för att rensa hjärnan även om du tycker att du sitter i ett flow?

 

Följ mig gärna på Instagram där jag bland annat delar med mig av min vardag på Insta Stories. Du hittar mig på @beautifullifese !

You Might Also Like4 Comments

 • Dorotea Pettersson, tidscoach

  september 7, 2017 at 2:44 e m Svara

  Oja, pauser är superviktiga. Och precis som du själv kommit fram till ger det en bättre motivationsnivå för begränsningen ger dig ett flow och en känsla av deadline. Mycket bra inlägg!

  • Beautiful Life

   september 20, 2017 at 8:39 f m Svara

   Tack för kommentaren Dorro! Och kul att du gillade det! Glömde bort mig själv igår kväll och satt alldeles för länge utan paus = hade svårt att somna när jag lade mig och vaknade uttorkad eftersom jag glömt att dricka. Nåväl, en lär sig hela tiden att hålla koll på sig själv, haha!

   Kram från
   Anna

 • Helena Roth

  september 7, 2017 at 8:54 e m Svara

  Jag kör ofta med Pomodoro-metoden med 25 + 5 och alltsom oftast blir det värsta danslåten på Spotify eller YouTube på 5-minuters rasten och så rockar jag loss ordentligt. Älskar’t!

  • Beautiful Life

   september 20, 2017 at 8:40 f m Svara

   Just ja! Pomodoro-metoden har jag läst om på annat håll nånstans. Tycker det låter så sjukt kort att bara jobba 25 minuter, men kanske skulle testa! På 60 min blir det ju ändå mer jobb än 45 min jobb + 15 min paus 😛 Haha!

   Ha det gott!
   /Anna

Post a Comment