Categories:

Kryddigt äppelmos – recept


Just nu är det högsäsong för våra svenska äpplen och är det någon som säger emot mig om det verkar vara ett riktigt äppelår i år? Träden här hemma dignar av frukt och även träd som andra år nästintill stått tomma på frukt är helt överfulla! Jag har lite planer på att testa att göra äppelcider i år, vi får se hur det går med det så småningom. Andra år har jag skrivit om äppelmust, äppelchutney och äppelmos här på bloggen.

I helgen har jag experimenterat lite med första omgången äppelmos, jag har smaksatt det med tre kryddor, tidigare har jag bara gjort neutralt mos. Jag hittade också tips hos Kryddburken att mixa äpplena innan du kokar moset, praktiskt eftersom det inte behöver koka lika länge och jag gillar ju mos utan bitar i! Just nu har jag inte rätt hushållsassistent hemma med passertillsats så jag använde min äppelsvarv för att skala, kärna ur och dela äpplena och som sagt, stavmixer. Resultet blev ett gott och kryddigt äppelmos med bra konsistens!

Kryddigt äppelmos

500 g skalade och urkärnade äpplen
1 dl vatten
1 dl socker
1 tsk malen kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk äkta vaniljpulver

Dela äpplena i lagom stora bitar och lägg dem i en skål och slå över vattnet. Använd stavmixer eller matberedare så att äpplena blir en ”smet” tillsammans med vattnet. Koka sedan upp smeten tillsammans med sockret och tillsätt kryddorna. Låt koka på svag värme under omrörning i cirka 5 min. Häll sedan upp moset på väl rengjorda burkar och skruva på locket. För min del blev det bara en burk så den kommer nog snart vara slut. Om du vill lagra moset under längre tid så kan sockermängden vara lite i minsta laget för att den ska hålla sig fräsch, lite beroende på hur söta äpplen du använder, så för att vara på den säkra sidan vid längre förvaring så lägg moset i en plastlåda istället och frys in det.

äppelmos-kryddigt

Det kryddiga äppelmoset blev väldigt gott att blanda i naturell yoghurt!

appelmos-kryddigt-2

Vad använder du äppelmos till?

You Might Also Like



1 Comment

  • Nyttigt äppelbröd - Anna Finnborg

    oktober 11, 2016 at 7:26 f m Svara

    […] 2 msk chiafrön 1 dl solroskärnor 1-2 msk kardemumma 1-2 msk kanel 1 tsk salt 4 äpplen 3 msk äppelmos 2,5 dl mjölk (jag använde mandelmjölk) 2,5 dl yoghurt/fil (jag använde […]

Post a Comment