Categories:

Jobbångest – dags att börja jobba igen?

Jobbångest – dags att börja jobba igen?

Känner du så här inför att gå till jobbet på måndag? Bild: Pixabay

Personligen är jag väldigt förtjust i allt vad semester, sommar och ledighet heter. Jag älskar tanken på att jag närsomhelst kan ta bilen och bara åka var jag vill. Att följa känslan för vad jag har lust med och hälsa på vem jag vill eller bjuda hem vänner jag inte träffat på länge. Och om jag inte vill göra ett endaste dugg en dag så går det minst lika bra.

Även om det knappt gått en endaste vecka på min tre veckors långa semester så kan den där jobbångesten komma krypandes i bröstet. Vad händer när de här tre veckorna är slut och vardagen börjar igen?

– Min frihet försvinner och det blir massor av tider att passa

– Mörkret kommer tidigare och tidigare om kvällarna och det kommer inte vara lika lätt att gå upp tidigt på morgonen eftersom det är mörkt då också

– Kylan, snö och slask kommer bli en del av vardagen

– osv osv

Känner du igen dig?

Jag behöver bara ta ansvar för just nu

Mitt bästa tips för att komma förbi denna form av jobbångest, eller vad du vill kalla den, är att fundera på var du är just nu. Hur mår du precis just nu om du inte skulle tänka på jobbet?

De här tankarna får mig tillbaka till nuet.

Just nu är jag ledig. Just nu mår jag hur bra som helst. Just nu är det sommar. Just nu har jag precis så mycket frihet som jag vill och behöver. Allt är perfekt.

Om ångesten kommer krypande igen: gör om proceduren. Vad har jag framför mig just nu? Var är jag någonstans? Vilka har jag runt omkring mig? Var närvarande!

Jobbångest i höst då?

Den här tekniken fungerar för söndagsångest i vinter också. Om du har ett måndag till fredag-jobb och alltid drabbas av jobbångest på söndagar när det snart är måndag och jobbdags igen så kan du använda dig av denna frågeställning då också.

Just nu är jag ledig. Just nu mår jag bra. Just nu kan jag göra precis vad jag vill.

Funkar självklart lika bra om du har ett jobb med mer varierande arbetstider och får ångest på lediga dagar innan jobbdagar.

Den här tekniken fungerar inte på mig

Känns det hopplöst? Kommer ångesten oavsett hur du vänder och vrider på det?

Ja, då kanske du behöver titta på din situation för att ”komma undan” ångesten. Får du ångest även på jobbet? Av arbetskollegor? Chefen?

Då har jag också två tips: börja se dig om efter ett nytt jobb eller börja titta på om du kan göra förändringar på jobbet till det bättre.

meditation

Här och nu är det enda du kan göra någonting åt. Om nu är bra, försök vara närvarande och släpp farhågorna om framtiden <3

Jag önskar dig ett stort lycka till med jobbångesten och hoppas du har och har haft en fantastisk sommar, precis så som du vill ha den! Och du, om du vill ha utomstående hjälp att hantera ångesten så kan du alltid hör av dig och boka en tid för samtalsterapi hos mig. Hör av dig till anna@beautifullife.se eller 0708-457008. Aktuella priser hittar du under Priser.

You Might Also LikeNo Comments

Post a Comment